Eftermiddagens fördjupning - Labbmiljöer 🛠️
Den andra delen av dagen fokuserar på fördjupat arbete i "labbmiljöer", där deltagarna får tre olika alternativ att välja mellan. Labbmiljöerna pågår alltså parallellt, med ca 2-4 deltagare i varje (beroende på gruppens storlek). Det blir som stationer där jag som lärare cirkulerar mellan stationerna och coachar arbetet.
🛠️ Kunskaper i intervjuteknik och insiktsarbete:
Här får deltagarna lära sig tekniker för att fånga upp olösta problem och behov från användare. Genom att använda verktyg som "Empatikartan" och "Kundresan" lär sig deltagaren att omvandla insamlad data till relevant och användbar kunskap. Målet är att formulera en tydlig problemdefinition och en story, som kan ligga till grund både för utveckling av idéer och för att ta informerade beslut.
🛠️ Bygga idéprocesser med diamantmodellen:
Övningen fokuserar på att öppna upp för idéer och utforskning för att sedan smalna av och fatta beslut. Här tydliggörs den viktiga rollen av 'kreativ facilitering', som inte bara handlar om att skapa en energifylld idéprocess utan också om att hjälpa team att ta sig förbi hinder, behålla fokus och arbeta strategiskt mot resultat. Målet är att deltagaren ska kunna applicera färdigheterna för att driva och strukturera idéutvecklingsprocesser i sina egen arbetskontext.
🛠️ Prototyper för att testa och lära:
Deltagaren får arbeta med olika tekniker för prototypskapande och metoder för att inhämta kunskap om omvärlden. Genom att arbeta iterativt med prototyper, tester och förbättringar tränas deltagaren till ett experimentellt och lärande förhållningssätt. Målet är att samla in relevant och användbar feedback från användare och andra intressenter för att förstå deras behov och preferenser på djupet. På så vis kan lösningar förbättras och värde skapas.
DAG 2
Från problem till testad lösning Under den andra kursdagen i Design Thinking omsätter deltagarna kunskaperna från dag 1 genom att arbeta praktiskt med ett case. Dagen inleds med att definiera och fördjupa förståelsen av det valda problemet. Därefter går deltagarna igenom en intensiv idéfas för att generera kreativa lösningar. Efter att ha valt en lösning prototypar de snabbt och testar den direkt i små iterationer för att samla feedback. Fokus ligger på att förstå användarbehoven och förbättra lösningen.
Kursdagen ger en konkret upplevelse av hela processen – från problemformulering till en testad, användarcentrerad lösning – och visar hur metoden kan skapa relevans och verkligt värde i arbetslivet.
★ Övrig information:
Tid dag 1 och 2: 9.00 - 16.00 - med tid för lunch och fikapaus.
Plats: Kursdagen genomförs förslagsvis i hyrd lokal. Kan även genomföras i era lokaler.
Antal deltagare: 6 - 20 st
Förberedelse inför kursdagen: För att kursdagen ska blir så effektiv som möjligt behövs teoretisk förberedelse via en digital föreläsning.
Pris: Kontakt mig för offert.