Här får du veta mer om hur du kan designa kreativa workshops och vad som krävs för att bli en kreativ facilitator.
VARFÖR BEHÖVS KREATIV FACILITERING?
Kreativ facilitering hjälper dig att leda och designa workhops när du vill ha kreativa resultat. Man skulle kunna säga att kreativ facilitering är en uppsättning färdigheter som tar dig från det kända, in i det okända och tillbaka igen - nu med en skattkista av kreativa resultat med dig.
För att smidigt kunna leda människor mellan dessa världar - mellan öppenhet och analytisk resultatinriktning - krävs både driv framåt och en inkännande attityd för gruppens process. Kreativa resultat kräver planering! I det här nyhetsbrevet ska du få några tips på hur du använder kreativ facilitering som förhållningssätt.
🚀 Redan här tipsar jag om mitt gratiswebinar "Så leder du workshops som skapar handlingskraft och snabba resultat". Här får du ytterligare tips och tricks för din workshopledarroll. Du hittar det 👉 här.
Det som karaktäriserar en workshop är dess fokus på att tänka kollektivt genom att göra aktiviteter tillsammans. En workshop bör inte drivas framåt genom diskussioner, utan det är övningar och aktiviteter som ska leda fram till det önskade målet.
En facilitator är en person som vägleder ett team genom en process - i det här fallet idégenereringen. En facilitator lotsar teamet genom aktiviteterna, ser till att tiden hålls och att målet för workshopen uppnås. En facilitator deltar inte själv i arbetet, utan står utanför som en oberoende part. Genom att facilitatorn intar en mer objektiv hållning till arbetet, kan han eller hon se till att teamet undviker grupptänkande eller andra fallgropar som försvårar samarbetet.
Jag har under årens lopp som workshopledare utvecklat ett förhållningssätt som jag kallar kreativ facilitering. Det här är ett tillvägagångssätt för att guida grupper genom kreativt arbete.
En viktig poäng i kreativ facilitering är att du inte alls behöver säga till deltagarna att vara kreativa, eftersom det här ofta inte leder till kreativa resultat. De flesta blir istället spända och prestationstyngda, vilket inte alls är konstigt. För vad förväntas egentligen när någon säger ”var kreativ!” Ofta betyder den här uppmaningen att du förväntas göra något på ett nytt sätt, eller leverera något originellt. Hur lätt är det att få till?
Rädslan för att visa sig sårbar i situationer när man uppmanas vara kreativ är ytterst vanlig - jag skulle säga en oundviklig del av att närma sig kreativitetens natur. Under en timmes workshop, där deltagarna kanske inte känner varandra så bra, är det ingen bra idé att uppmana någon att vara kreativ. Det är istället din roll som workshopledare att leda dina deltagare genom aktiviteter som öppnar upp tankarna och stärker modet att komma med nya frågor, idéer och infall. Det lyckas du med genom rätt ledarskap och genom att använda en tydlig och konkret process, nämligen diamantmodellen.
Diamantmodellen illustrerar dynamiken mellan att öppna upp för kreativitet (divergent tänkande) och att stänga igen genom analys och beslut (konvergent tänkande).
När du strukturerar upp din workshop utifrån växelspelet "öppna-stänga" och anpassar dina aktiviteter efter den strukturen, kommer kreativiteten av sig själv. Du lockar helt enkelt in dina deltagare in i det kreativa arbetet och skapar större förutsättningar för kreativa resultat - utan att behöva nämna ordet kreativitet. Anspänningen kring att vara idérik och originell släpper, vilket ofta brukar leda just till fler idéer som är originella. Bilden visar ett exempel på hur en workshop kan planeras.
Diamantmodellen med aktiviteter, tider och ett uttalat syfte och mål. Rita upp, planera och genomför.
Här och nu ska du få 4 viktiga principer för att lyckas med din kreativa facilitering.
1. Du är drivande och hållande
Först och främst, som facilitator har du endast en drivande och hållande roll. Du är en guide som varsamt ”puttar” dina deltagare i önskad riktning. Det betyder att det är du som driver arbetet och ser till att deltagarna når fram till målet för workshopen. Den hållande aspekten av faciliteringen betyder att du skapar ett slags mentalt rum för deltagarna att verka inom. Det är du som med hela din personlighet, attityd och val av arbetsmetod lockar in deltagarna till en atmosfär som gör dem engagerade och förmögna att leverera resultat. Själva arbetet och att ge sig i kast med övningar och aktiviteter är inte din sak. Det är deltagarnas. Driva och hålla - det är din sak.
2. Skapa trygghet i gruppen
Din attityd avspeglas i gruppen. Är du avspänd, positiv och nyfiken, då är det lättare för dina deltagare att känna så också. Genom din attityd och sätt att facilitera kan du därför skapa ett öppet och tillåtande klimat under workshopen - det som kallas psykologisk trygghet.
Att känna sig trygg är förutsättningen för att varje gruppmedlem ska känna sig sedd och våga bidra till arbetet fullt ut. Annars är risken stor att någon eller några tar över och andra tystas. Som facilitator gäller det därför att vara redo med en uppsättning aktiviteter och övningar som leder gruppen in i ett positivt och tryggt klimat.
3. Erbjud struktur och tydlighet
Som sagt, den kreativa processen handlar om att gå från det kända, beträda gränsen för det okända och finna något här som förändrar det välkända. Det är just den här resan du möter i diamantmodellen. Fördelen med att planera workshopen innan och ha diamantmodellen tydligt visualiserad med alla aktiviteter, är att det ger deltagarna en känsla av struktur och tydlighet. Och därmed trygghet. Då kan du lättare guida dina deltagare in i det okända. Det kreativa arbetet blir inte skräckinjagande, utan strukturerat och målinriktat.
4. Använd bilder och berättelser
En viktig del för att få ut kreativa resultat av en workshop är att vända sig till hjärnans visuella delar. Visuellt tänkande stimulerar förmågan att tänka bortom det välbekanta, eftersom bilder aktiverar många och ofta oväntade associationer. Gruppen behöver dessutom visualisera modeller, tankar och idéer för att kunna tänka tillsammans.
Ta därför för vana att använda bilder, symboler, skisser och metaforer under en workshop. Ett tips är att förbereda bilder från exempelvis tidningar som deltagarna kan använda.
Berättelser är ett bra sätt att illustrera och konkretisera olika typer företeelser. Information stannar lättare kvar i minnet om den gestaltas och tillförs sammanhang och mening. Ett tips är att använda enkla berättelser hämtade ur din egen vardag. Det kan vara en situation där du lärde dig något eller fick en insikt.
🚀 Lyssna på mitt gratiswebinar "Så leder du workshops som
skapar handlingskraft och snabba resultat". Här får du fler knep hur du kan skapa effektiva workshops. Exempelvis hur du energikomponerar din workshop och hanterar fallgropar och kaninhål som exempelvis då tiden plötsligt har runnit iväg alldeles för mycket. Du hittar det 👉 här.
Kategorier: : Workshopledning