Theory U - en väg till vår kreativa potential

Blogginlägget tittar närmar på Theory U och hur öppenheten för framtiden skapar handlingen - här och nu.


Hur kan vi möta framtiden med klarare blick och med större öppenhet inför det som vill ta form? Kan vi lära från framtiden och i så fall hur? Ja, kanske kan Otto Scharmer’s Theory U fungera som en guide mot ett mer öppet och intuitivt förhållningssätt till omvärlden.


Theory U öppnar oss för det okända

I boken Theory U: Leading From The Future As It Emerge menar Otto Scharmer att autenticitet och kreativitet i grunden beror på att vi kan öppna tre skikt inom oss själva; tanken, hjärtat och handlingen. Dessa tre skikt av öppningar gör att vi ”lär från framtiden”, snarare än enbart från det förflutna. Att lära från framtiden innebär att vi börjar betrakta omvärlden som ett fält av möjligheter.


U:et i Scharmers U-teori ska förstås som en illustration av resan från det förflutna till framtiden - från att vara fast i gamla antaganden, till ett kreativt tillstånd som präglas av öppenhet för sammanhang och kontext.


U:et börjar med insikten om att vi omedvetet laddar ner det förflutna. När vi plötsligt förstår hur det förflutna präglar vårt seende glider vi ner i bokstaven. I takt med att vi drivs nedåt blir allt mer flytande och öppet. Längst ner i U:et släpper vi helt taget om det gamla och välkomnar det nya. Vi är i ett skapande och prövande tillstånd.


Från det förflutna till framtidens möjligheter

Låt oss titta på U-resan lite mer i detalj. Den kreativa rörelsen börjar alltså med att du betraktar dina tankar. Det är då du slutar ladda ner det förflutna och "ser ditt seende" som en process av öppning kan starta. Du påbörjar en resa som går allt djupare inåt och som alltså illustreras av att drivas nedåt längs den vänstra sidan i U-formen. I takt med att du släpper de abstrakta vanemässiga tankarna, får du kontakt med känslan, kroppen - en upplevelse som närmast kan beskrivas som empatisk.

I botten av U:et beträder vi det Scharmer beskriver som att gå genom “nålens öga”. Det här är ett spännande tillstånd! Som att vara i ett mellanrum - mellan det gamla och det nya som ännu inte fötts. Det är just här det djupt originella och autentiska tillåts stiga fram.


Under färden uppåt i U-et (alltså på den högra sidan) kristalliseras nya autentiska tankar och idéer. När du omsätter de här tankarna och idéerna är det med ett prövande och experimenterande förhållningssätt. Den öppna handlingen ”känner in” omgivningen, situationen och sammanhanget. Den tar oundvikligen hänsyn till helheten (eller ”fältet” som Scharmer kallar det) och tar form från en djupare nivå av närvaro och autenticitet.

Bilden nedan beskriver U-teorin men tolkad och bearbetad utifrån Innovationspedagogens konceptualisering. Är du nyfiken på Theory U gå in här: https://www.u-school.org/theory-u




Från vilken medvetandenivå kommer egentligen våra tankar?

Syftet med U-teorin är att uppmärksamma varifrån våra tankar och handlingar kommer. Är det från det vanemässiga och omedvetna? Eller från en mer vaken och empatisk förståelse?

För att vitalisera det gamla, menar Otto Scharmer, måste vi kunna observera oss själva och våra tankar. Det handlar om att både på ett individuellt och kollektivt plan kunna flytta uppmärksamheten längs U-formationen.


I min bok Design Thinking och konsten att bemästra hajar skriver jag om Theory U som ett sätt att tänka kring det okända. Du hittar boken 👉 här.


Kategorier: : Design Thinking, kreativitet