Design Thinking: Skapa relevanta lösningar med struktur och kreativitet

I det här blogginlägget lär du dig hur du skapar relevanta lösningar med Design Thinking och hur diamantmodellen är uppbyggd.


Driver du förändringsprocesser, utvecklar tjänster eller är involverad i innovationsutveckling? Då kan Design Thinking komma väl till pass. Den här kraftfulla metodiken hjälper dig att skapa relevanta lösningar genom att fånga upp rätt problem, förstå behov och experimentera med lösningar.


👉 Det här blogginlägget förklarar vad Design Thinking är och hur du gör.


Trippeldiamanten

Den processmodell jag använder bygger på British Design Councils så kallade Double Diamond och visar hur tänkandet skiftar fokus och byter strategier i designprocessens olika faser. Men jag har detaljerat dubbeldiamanten med ytterligare en diamant, vilket gör det hela mer tydligt och strukturerat. Dessutom, det tydliggör det viktiga samspelet mellan att öppna tänkandet (tänka divergent) och stänga genom analys och beslut (konvergent tänkande).


Anta att du har ett gnagande problem och här tar vi entreprenören Stefan som exempel. Av någon anledning som han inte själv förstår börjar kunderna överge det gym han driver. Trots tappra marknadsföringskampanjer fortsätter företaget månad efter månad att tappa i lönsamhet.

Med Design Thinking som metod vill han nu få nya perspektiv på problemet och designa innovativa lösningar som får kunderna att återvända.



Utforska med empati

Stefan börjar med att bege sig ut till kundernas värld och nyfiket utforska hur det ser ut på "fältet". Han observerar sina kunder på plats i gymmet och ser även till att intervjua dem. Stefan undersöker kundernas totala upplevelse av Stefans Gym, hur gymkulturen påverkar tankesätt och beteenden, vilka drivkrafter kunderna har och vilka behov de uppvisar. Han försöker med alla tänkbara medel leva sig in i hur kunderna tänker och känner. Det här arbetet, som kan vara
både omfattande och tidskrävande, innebär att Stefan kommer bort från sina vanemässiga antaganden. Istället för förutfattade meningar ges nu plats för insikter och idéer.


Definiera
Nästa fas i processen konvergent. Nu handlar det om att samla ihop all data från fältet för att undersöka vad den egentligen betyder. Stefan bearbetar datan genom matriser av olika slag och undersöker vad kunderna har berättat om sina upplevelser. Framför allt försöker han utröna vad som ligger bakom orden och förstå de oartikulerade behoven. Rådatan förvandlas successivt till information och vidare till ny kunskap.

Genom att tolka kundernas berättelser växer insikterna så småningom fram. Stefan förstår plötsligt varför gymmet inte svarar mot kundernas behov, vad som irriterar och skapar frustration. Därmed har han funnit problem som behöver lösas. "Definiera" betyder att Stefan ramar in och formulerar en problembeskrivning som utgår från användaren, behovet han upptäckt och den insikt han fått.


Idégenerera och besluta

Den andra diamanten börjar med en divergent fas. Nu är det dags att skapa idéer och lösningsförslag. Stefans problembeskrivning från förra fasen är utgångspunkten och idéerna ska på olika sätt möta och tillgodose kundens behov. Han tar hjälp av några kollegor, kunder och utomstående personer för att få en så bred spännvidd på idéerna som möjligt.

Efter idégenereringsfasen följer en konvergent fas och nu är det dags att bearbeta idéerna genom urval och analys. Stefan väljer ut de bästa idéerna genom att sortera, klustra och inventera dem. Han tar så småningom beslut om vilken idé som är vinnaren. En viktig aspekt i den här urvalsprocessen är att idén ska trigga motivation, engagemang och inspiration hos Stefan. Kreativiteten får bränsle av det lustfyllda och roliga. Här kan Stefan naturligtvis välja att arbeta vidare med fler idéer parallellt - allt beror på tid, resurser och ork.



Bygg prototyper

För att göra en idé begriplig och greppbar behöver den materialiseras och gestaltas på något sätt och det görs genom att bygga så kallade ”prototyper”. En prototyp ska ses som en första modell eller utkast av lösningen. Det handlar inte alls om att presentera en färdig lösning, utan prototypens funktion är att ytterligare utforska idén. Prototypen leder in dig i ett divergent och öppet förhållningssätt. Den hjälper dig att fördjupa förståelsen för idén, hitta nya infallsvinklar och befrukta den med andras idéer. Använd billigt och enkelt material när du bygger prototyper. Bygg i papper, gör skisser, använd lego eller kartong, rollspela, rita seriestrips eller gör fotomontage.


Testa


Prototypen har sin viktigaste funktion i testfasen då den möter sin potentiella användare. Nu är det dags att analysera, dra slutsatser och konvergera tänkandet. Stefan frågar inte sina kunder rakt på sak om de gillar idén eller inte, utan han förstår att det bästa sättet är att låta kunderna testa prototypen. Då blir feedbacken mer tillförlitlig. När Stefan testar ser han till att få ytterligare förståelse för om idén kommer att fungera i praktiken. Genom att experimentera, bygga om och testa många gånger, skapar han till slut ett koncept som kunderna älskar. Stefan har gått från att vara helt fokuserad på sitt utbud och sin produkt (produktorienterad), till att bli helt fokuserad på sina kunders behov (kundorienterad).


Modellen stödjer - aktiviteterna driver

Att driva Design Thinking-processer på ett effektivt sätt kräver en tydlig visualiserad processmodell och konkreta aktiviteter. Modellen hjälper till att skapa struktur och aktiviteterna driver processen framåt.

Nedan ser du en översikt av Design Thinking-processen enligt trippeldiamantmodellen. Det som visualiseras med post it-lappar är aktiviteter. Du kommer hitta beskrivningar av aktiviteterna längre fram i boken. Det finns självklart andra verktyg och aktiviteter att använda, men jag har plockat ut de jag anser bidrar till en god start.

Aktiviteterna bör väljas med utgångspunkt från den specifika fasens syfte och mål. Arbetar du i en divergent fas, där målsättningen är att leverera många alternativ, väljer du utforskande aktiviteter. Arbetar du istället i en konvergent fas, där målsättningen är att komma fram till ett visst avgränsat resultat, väljer du aktiviteter som bygger på analys och beslut.


Vill du lära dig Design Thinking och kunna designa processer som passar dina specifika behov och sammanhang? Välkommen till Design Thinking Basic! Det här är onlinekursen för dig som vill spetsa din kompetens med designtänkande och kunskap i kreativitet. Läs mer om kursen  👉 här.